Margriet Nienhuis-Folkers

POPtalk als communicatiemiddel

Uitprobeersel: POPtalk 1

Jens is zijn knuffel kwijt. We zijn al een tijdje aan het zoeken, maar we kunnen hem nergens vinden.Omdat hij zonder zijn knuffel niet kan slapen, is het van groot belang om hem voor bedtijd weer terug te vinden. We weten zéker dat hij in huis is, want hij heeft er net nog mee gespeeld. Sindsdien is hij spoorloos. Ik heb hem en zijn zusje al gevraagd waar ze hebben gespeeld. Het antwoord is : boven in zusjes kamer. Waar hebben jullie hem dan neergelegd? Dat weten we niet. Ik heb al een aantal voorstellen gedaan en ze zijn daar braaf gaan kijken, maar zonder resultaat. Ten einde raad bedenk ik opeens: POPtalk!!

Vaak is het lastig voor kinderen om een gebeurtenis te reconstrueren. POPtalk kan daarbij helpen, door de gebeurtenis na te spelen.

We gaan aan tafel zitten met de playmobilbak. Ik laat Jens en zijn zus een poppetje kiezen die zijzelf voorstellen. Dan laat ik hen ook allebei een knuffel kiezen. Beide kiezen een baby-poppetje. Vervolgens gaan we spelen; Waar gaan jullie naartoe? “Naar boven, in zusjes kamer.”  Wat gaan jullie daar doen? “Eten.” Dus ze zetten de poppetjes bij elkaar en spelen dat ze gaan eten. Wat deden jullie daarna? “Slapen.” Ze leggen hun poppetjes naast elkaar en gaan slapen. Wat deden jullie toen jullie wakker werden? Zus: “ik ging pop een schone luier geven.” Jens: “ik weet het niet meer.” Heb je je knuffeltje toen ergens ingestopt? “Misschien wel.” Waar kan je hem allemaal in doen in zusjes kamer? We noemen alles op waar knuffel in kan liggen; kast, laatje…. Ik vraag of dat alles is, of dat er nog meer plekken zijn. Zus: “Ja, ik heb nog een mand met een deksel erop.” Opeens beginnen de ogen van Jens te stralen, hij springt van zijn stoel: “daar ligt hij, want hij mocht daar nog even verder slapen!!” Hij stopt zijn playmobil-knuffeltje in een kistje en rent naar boven om hem eruit te halen…

POPtalk: een beeld zegt meer dan duizend woorden… Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met Nize-coaching.

PS: de naam Jens is een gefingeerde naam.

Bewaren